O kozím mléku
Říká se, že v minulosti nebylo ve vesnici rodiny, která by nechovala kozu. Říkali jim také "kravami chudoby". Jsou případy kdy kozí mléko zachránilo celou rodinu od hladu a díky kozímu mléku koza navrátila zdraví nemocnému člověku. V poslední době se znovu začíná stále více mluvit o kozím mléku a přisuzují se mu téměř zázračné účinky. Čím to je? Právě svým jedinečným složením. Ze světových výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí na lidský organismus a pomáhá léčit mnohé civilizační choroby dnešní doby.
Nutriční význam kozího mléka. Kozí mléko je biologický cenným nápojem, který obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléce, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, což je pravděpodobně důvod, proč organismus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobena rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím snadněji stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic.
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí, při léčení intestinálních koronárních poruch skoro narozených dětí.
Kasein kozího mléka má více aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.
Při výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumin, ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinných frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod. proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.
|
V 100g sušeného výrobku |
V 100ml obnoveného výrobku |
Energetická hodnota |
2080 kJ |
254 kJ |
Bílkoviny v g. |
25,2 |
3,2 |
Tuk v g. |
26 |
3,3 |
Laktóza v g. |
37,8 |
4,7 |
Minerální látky v g. |
6 |
0,8 |
Vápník v mg. |
1070,6 |
133,8 |
Fosfor v mg. |
869,1 |
108,6 |
Hořčík v mg. |
87,6 |
10,9 |
Železo v mg. |
0,5 |
0,1 |
Zinek v mg. |
2,2 |
0,3 |
Jód v ug. |
53,9 |
6,7 |
A(ako retinol) v ug |
417,7 |
52,2 |
D3 (cholekalciferon) v ug |
1,3 |
0,2 |
Thiamin (B1) mg |
0,3 |
0,04 |
Vit. PP(nikotínamid) v mg |
2,1 |
0,3 |
Pyridoxín (B6) v mg |
0,2 |
0,02 |
C(kyselina L/askorbová) v mg |
2,2 |
0,3 |
Složení kozího a kravského mléka |
|
|
Složky |
Kozí mléko |
Kravské mléko |
Tuk |
3,0 g/100g |
3,3 g/100g |
Bílkoviny |
3,0 g/100g |
2,8 g/100g |
Beztuková sušina |
8,3 g/100g |
8,5 g/100g |
Laktóza |
4,3-5 g/100g |
4,3-5 g/100g |
alfa S1 Kazeín |
- |
+ |
Ca |
102-2,3mg/100ml |
110 mg/100ml |
Mg |
13-19mg/100ml |
11 mg/100ml |
Na |
35-65mg/100ml |
58 mg/100ml |
Fe |
0,01-0,11 mg/100ml |
0,04mg/100ml |
Vit. A |
44 mg/100ml |
52 mg/100ml |
Vit. D |
0,12 mg/100ml |
0,03 mg/100ml |
Vit. B6 |
63 mg/100ml |
60 mg/100ml |
Kys. nikotínová |
328 mg/100ml |
83 mg/100ml |
Vit. B2 |
41 mg/100ml |
40 mg/100ml |
Biotín- vit.H |
3,1 mg/100ml |
2,0 mg/100ml |
Proč Capraverum
+420 733 703 196
OTEVÍRACÍ DOBA KAMENNÉ PRODEJNY Zámecký Okruh 19, Opava
PO: 8,00 - 17,00
ÚT: 8,00 - 17,00
ST: 8,00 - 17,00
ČT : 8,00 - 17,00
PÁ: 8,00 - 17,00
V době státních svátků a Vánoc a Velikonoc se otevírací doba může lišit.
webmaster CORA 2017 - 2023, www.cora.cz